Banbulben – планината со рамен врв | Видео

561

Со својот рамен врв и стрмни падини кои се во близина на врвот и ненадено се претвора во вертикална карпа, Banbulben е еден од најкарактеристичните планините на Ирска и инспирација за многу поети и легенди.

Benbulben зазема важно место во ирската митологија. Легендата вели дека на падините на оваа планина келтскиот воин Diarmuid го завршил својот живот. Избегал како би се оженил со Grainne, вереницата на дивот Finn MacCool кој го изградил Giant’s Causeway, а префинетиот Finn го заведе во смртоносна борба со маѓепсана дива свиња.

Benbulben е формација на масивен шкрилец и варовник формирана со движења на глечерите за време на леденото доба 320 милиони години. Првично, Benbulben бил голем гребен.
Со убавините на Benbulben бил фасциниран и големиот ирски поет и драматург William Butler Yeats, кој е погребан во подножјето на планината.