Апстиненцијата од неколку грама сол овозможува здрав сон

908

Некои луѓе страдаат од редовни ноќни будења со необични потреби за мокрење.

И додека кај постарите мажи оваа студија на случај се објаснува со зголемување на простатата, тоа кај младите и кај жените кои престојуваат во тоалетот има сосема друга причина, сметаат научниците од Европската асоцијација за урологија.

Здружението цитира неодамнешно јапонско истражување во кое учествувале вкупно 321 маж и жени кои страдаат од ноктурија – неопходност од станување ноќе поради мокрење.

Учесниците во студијата се пожалиле дека го нарушуваат сонот барем еднаш навечер за да одат до тоалет.

Истражувачите спровеле експеримент во кој ги замолиле учесниците во истражувањето да ги намалат количините на сол кои ги внесуваат со храната, за период од 12 недели.

Само 224 лица или околу 70% од испитаните успеале да се воздржат од натриум хлорид. Диетата го намалила внесот на сол од 11 на 8 грама дневно. Скудноста од популарниот подобрувач на вкусот значително го подобрил квалитетот на сонот на учесниците во истражувањето.

За нив веќе не било потребно да стануваат навечер, а наутро не доживеале непријатно чувство за преполн мочен меур.

Според Европската асоцијација за урологија постои тренд луѓето да примаат повеќе сол отколку што им е потребна. Дневно лекарите препорачуваат максимум 2-3 грама. Ако прифаќаме повеќе сол сепак, организмот почнува да ја задржува водата во себе. Ова предизвикува полноќни излети за мокрење, бидејќи присуството на премногу натриум хлорид во телото го тера да бара повеќе течности, со кои ќе ја исфрли.

Резултатот е големото добро утро во 3:00 наутро, тежина во стомакот и огромна подготвеност за вечерна прошетка до тоалет.

Што можеме да избегнуваме, за да се подобри сонот?

Безалкохолни пијалаци

Најпопуларните безалкохолни пијалоци додаваат до 15 грама сол во рецептите за да предизвикуваат чувство за жед. Солениот вкус се прикрива со колосални количини шеќер, поради што од нив трупате дополнителни негативи, качувајќи килограми.

Кисели краставички и туршија

Омилениот конзервиран зеленчук, треба да се зема умерено. Во најпопуларните рецепти за кисели краставички пример количеството сол варира помеѓу 12 и 15 грама на тегла. Во туршијата ставаме до 48 грама сол. Прекумерното консумирање најверојатно ќе нè разбуди порано за работа. Можеби треба да внимаваме и со киселата зелка.