6 суптилни знаци на рак на грлото на матката кои секоја жена треба да ги знае

456

Кај повеќето жени, првиот знак на болеста не е некоја чудна болка или невообичаено боцкање, туку абнормалниот ПАП тест. Во раните фази речиси и да нема некакви симптоми.

А како што е случај кај повеќето видови на рак, раните фази се и време кога исходот од лекувањето е најдобар. Токму поради тоа најчесто им се препорачува на жените да почнат да “прават” пап тест откако ќе наполнат дваесет и една година од животот.

Ако резултатите од пап тестот покажуваат дека постојат абнормални клетки, лекувањето обично вклучува хистеректомија. Овој вид на операција има тенденција на многу висока успешност.

Од друга страна, ако забележите симптоми, има многу добри шанси болеста да е напредната. Лекувањето сè уште е можно, но, многу е посложено. Лекувањето во овие фази обично вклучува зрачење или хемотерапија, а резултатите се помалку сигурни.
Следниве симптоми можат да бидат индикатори за ракот на грлото на матката.

Абнормално крварење

Невообичаено вагинално крварење е симптом кој најмногу се поврзува со ракот на грлото на матката. Ова се однесува на крварење после сексуален однос или помеѓу периоди. “Посилен” менструален циклус или крварење откако жената ќе влезе во менопауза, исто така, е потенцијален знак на рак на грлото на матката.

Болка во карлицата

Со абнормалното крварење, болката во карлицата е симптом на кој треба да се обрне внимание. Болката може да биде дифузна или да се појави на било кое место во карлицата. Исто така, може да варира од остра до тапа болка. Ако болката одеднаш се појави, и ако не е поврзана со менструација, веднаш јавете му се на вашиот лекар. Болката за време на сексуалниот однос или мокрењето е, исто така, знак за предупредување.

Чуден секрет

Матен секрет со непријатен мирис е потенцијален знак за аларм. Секретот може да биде и воден. Се разбира, постојат многу причини зошто се појавува вагинален исцедок, а кој немаат никаква врска со рак на грлото на матката. Затоа, не паничете и консултирајте се со лекар.

Замор

Рак на грлото на матката може да се додаде на долгата листа на здравствени проблеми заради кои можете да чувствувате постојан замор или да се чувствувате забавено. Ова не е првиот симптом кој се појавува, но дефинитивно треба да се обрне внимание на него.

Често мокрење

Често мокрење или постојано чувство како да треба да уринирате, се симптоми кои се поврзани со заболувањето. Ако овие симптоми траат седум до десет дена, таму обично нема причина за грижа. Меѓутоа, ако се задржат или се влошат, посетете го вашиот доктор.

Пушач сте (или сте биле)

Да, ова е фактор на ризик, а не симптом. Сепак, пушачите и поранешните пушачи треба да знаат дека оваа навика може двојно да го зголеми ризикот од болеста.
Сите овие симптоми, ако тие се предизвикани од рак на грлото на матката, најверојатно ќе се појават во текот на доцните триесеттите, четириесеттите или педесеттите години од животот. Не е невообичаено и млади жени да ја имаат оваа болест (жените во своите дваесетти години), но просечната возраст на жените со ова заболување е средината на четириесеттите години од животот.