5 НАЈГОЛЕМИ МИСТЕРИ НА СВЕТОТ КОИ СЕ УШТЕ ГИ ИНТРИГИРААТ НАУЧНИЦИТЕ | Фото/Видео

965

Има многу работи во светот кои се уште се мистериозни и необјаснети, а ова се само некои од најголемите мистерии кои ги интригираат научниците и јавноста ширум светот.

Бермудски триаголник

Бермудскиот триаголник е познат по мистериозните исчезнувања на бродови и авиони во областа помеѓу островот Бермуди, Флорида и Порторико. Иако постојат многу теории за тоа што би можело да ги предизвика исчезнувањата, не постои дефинитивно објаснување за феноменот.

Стоунхенџ

Стоунхенџ е древен камен круг лоциран во Англија кој бил изграден пред повеќе од 4.000 години. И покрај многуте теории за намената и изградбата на овој комплекс, неговата точна намена и како древните го изградиле се уште е голема мистерија.

НЛО

НЛО, или неидентификувани летечки објекти, се предмет на шпекулации и контроверзии со децении. Иако многу луѓе тврдат дека виделе НЛО, не постои дефинитивно објаснување за тоа какви би можеле да бидат.

Темна материја

Научниците откриле дека околу 85 проценти од материјата во вселената не може да се види, што е познато како темна материја. И покрај многуте истражувања, сè уште не е познато што е темна материја, како функционира и како може да се открие.

Тунгуска експлозија

Во 1908 година имало експлозија во Сибир, позната како Тунгуска експлозија. И покрај многуте теории за тоа што би можело да ја предизвика експлозијата, нема дефинитивно објаснување што точно се случило.