Умерената консумација на вино дава подобри шанси за подолг живот во споредба со целосна апстиненција, покажува новото истражување.
Мажите и жените кои пијат по половина литар бело или црвено вино на ден, ризикот од срцеви заболувања е за 13 проценти пониска.
Истата потрошувачка на вино ја намалува за 17 проценти можноста од смрт, како резултат на срцев удар во споредба со оние кои не пијат воопшто алкохол. Авторите на студијата од медицинско училиште на Харвард велат дека тие ги се гледале само луѓе со утврдена навика да консумираат споменатото количество вино.
Со други зборови, ако веќе страдате од срце не се препорачува допрва да почнете да пиете, за да се обидете да минимализираат идните проблеми од иста природа.
“Ова истражување не е причина да почнете да пиете алкохол, ако веќе не го правите”, истакнува д-р Трејси Паркер од Британската фондација за срцеви заболувања.
Црвеното вино содржи антиоксиданси, за кои се смета дека ги спречуваат срцеви проблеми бидејќи го намалуваат холестеролот и воспалението на крвните зрнца.
Студијата на харвардските научници е спроведено меѓу 11 илјади и 2000 Италијанци.