13 добри причини | Откриваме што се случува кога од исхраната ќе го исфрлите шекерот

1273

Помлад изглед на кожата

Колагенската структура на кожата со конзумирање на шеќери станува поцврста, па исфрлањето на овој вид на храна од исхраната, или барем намалување на внесот на шеќерите, многу е ефикасен методот на забавување на стареењето. Овозможувајќи му на колагенот да остане силен и флексибилен, и вашата кожа ќе изгледа помлада.

Подобар сон

Американската Национална фондација за сон го поврзува немирниот ноќен сон со прекумерно конзумирање на шеќер во текот на денот. Дури и ако не ве разбуди целосно, шеќерот во вашиот организам може да го наруши длабокото спиење, заради што може да се чувствувате многу исцрпено следниот ден. Покрај тоа, прекумерната потрошувачка на шеќер во текот на денот може да предизвика пад на енергијата.

Јакнење и раст на мускулите

Според некои истражувања споменати во книгата “Zero Sugar Diet”, научниците губењето на мускулната маса кај постарите лица го поврзувале со рафинираниот шеќер, кој го спречува организмот да ги синтетизира протеините во мускулите, а тоа е само еден од застрашувачките несакани ефекти на мешањето на протеините и шеќерите.

Продолжува на страна 5