Зошто пцуењето пред децата е полезно

360

За сите е јасно дека пцуењето пред децата не е многу воспитно. Испуштениот нвредлив збор пред децата обично се смета за гаф, но всушност не е точно така.

Пцуењето не треба да биде табу, а мајките и татковците не треба да им објаснуваат на своите деца дека има “забранети зборови”.

Обично луѓето испуштаат вулгарности, кога се под голема нервна напнатост, но тоа не носи толку голема штета на наследниците, како што генерално се смета.

Единствено не треба никогаш да користите вулгарности, за да го нападнете детето вербално или емоционално.

А еве и шест причини зошто родителите кои пцујат, всушност се корисни за децата:

Бидејќи обично тие се директни со децата

Родителите кои си дозволуваат да пцујат пред своите деца, обично не се срамат да водат со нив незгодни разговори на т.н. табу теми. На пример, кога ви треба да му објасните на својот наследник што е секс и како треба да се штити од несакана бременост и сексуално преносливи болести, нема да има потреба да го линкувате примерот со пчела. Ако вие имате ослободен јазик, ќе објасните јасно и директно на детето што се вагина и пенис и т.н ..

Тие ги учат децата да уживаат во животот

Родителите кои пцујат често, обично се емотивни по природа, кои го сакаат животот воопшто и знаат како да уживаат. А, што е поубаво од тоа да ги научите своите деца да живеат со страст?

Тие ги учат децата да не се водат од туѓата оценка

Родителите кои пцујат всушност не се срамат од тоа како се оценувани од другите. Тие не мислат толку многу за туѓата оценка и затоа ретко стануваат жртва на дискриминација и поретко страдаат од ниска самодоверба. Овие родители ги учат своите деца да ги наметнат своите права.

Тие не ги земаат работите премногу сериозно

Родителите кои од време на време кажуваат вулгарности, често се луѓе кои имаат смисла за хумор и не ги сфаќаат работите премногу сериозно. Покрај тоа, луѓето кои пцујат без загриженост, не се плашат да дадат израз на своите чувства, што е многу корисна вештина. Личностите кои умеат да покажуваат емоции, всушност се ослободуваат од стресот полесно во споредба со оние кои го чуваат во себе.

Тие ги штитат децата без страв

Родителите кои имаат остри јазици, секогаш наоѓаат начин да ги поддржат своите деца, кога тие имаат потреба од нив. Овие родители се подготвени да се соочат против секој кој ги малтретира или се однесува неправедно со наследникот.

Тие се многу слободоумни

Емоционалните родители кои имаат непристоен јазик се многу поотворени кон светот. Всушност тие се потолерантни и слободоумни. Тие не се снобови, туку се обични луѓе кои сакаат да ги кршат правилата понекогаш.