Дали има проблем со прекумерното навлажнување за време на сексот?

145

Ако некои жени се соочуваат со тешкотии за време на секс поради вагинална сувост или се со обилно навлажнување, тогаш другите се стремат кон спротивното – да го намалат навлажнувањето, бидејќи обилното навлажнување го намалува триењето, а оттаму и чувствителноста.

Но овие грижи се непотребни, бидејќи мажите тврдат дека обожаваат повеќе влажни жени и се возбудуваат само при помислата за секс со такви. Но, ако сакате да ја зголемите возбудата на партнерот, затегнете ги вагиналните мускули за време на сексот. Ова, во комбинација со изобилство навлажнување, сигурно ќе ве натера да уживате повеќе.

Навлажнувањето е поврзано со работата на бартолиновите жлезди, врз кои влијаат месечниот циклус и овулацијата, периодот на менопауза, бременост и породувањето, усвојувањето на против зачнувачки таблети или други лекови, хормонален дисбаланс и др.

Не постои конкретна причина за длабока влажност или недостаток на неа. Некои жени се само влажни од други што не е повод за загриженост, а тоа е нешто за што треба да се радувате.