Зошто кучињата се виткаат пред да заспијат?

1402

Дали вашето куче сака да кружи во корпа или кревет пред да легнете? Тоа често станува повторно, кружи повторно, па легнува во иста позиција како порано, задоволно воздивнува, се витка и заспива? Секако, сте се прашувале зошто? …

Имено, знаеме дека кучињата спиеле така кога живееле во дивината, па затоа ги штителе своите внатрешни органи од потенцијални предатори. Но, сега тој сигурно не е во опасност од предатори, зошто сè уште го прави тоа?

Експертите велат дека ова е еволутивна работа, која не е променета, иако луѓето драстично го сменија својот животен стил и оставија кучиња да останат со нив под ист покрив и да се галат и да ги гледаат, понекогаш повеќе од другите човечки суштества.

Имено, кога кучињата живееле во дивината, спиеле завиткани за да се заштитат, но и да се стоплат. Тешко ќе се ослободат од овие навики.

Се разбира, постојат исклучоци, така што ќе видите куче како спие на грб како да не се плаши од ништо … И навистина е така, каде што се чувствува совршено безбедно, така што си дозволува да се грчи и да ги крева сите четири. .