Зошто го губиме интересот за сексот?

164

На почетокот на врската имаме пеперутки во стомакот, постојано сексуална желба и толку силни емоции кои oс среќа сакаат да експлодираат.

Сепак, со текот на времето интересот се намалува, а понекогаш тоа е со голема брзина. Ќе ја изгубиме ли битката со либидото? Науката е тука за да ни даде одговор.

Една неодамнешна студија на BMJ Open анализира 2.839 мажи и 6.669 жени на возраст меѓу 16 и 74 години. Еве ги заклучоците за нашиот сексуален живот во текот на годините:

  • над 15% од мажите и 34% жени губат интерес за секс со текот на годините;
  • оние кои имале сексуално преносливи болести имаат поголема веројатност да се откажат од интимниот чин од другите;
  • емоционалните трауми исто така имаат однос кон либидото
    ако човек бил повреден во текот на претходните врски, неговата желба за секс е значително помалку;
  • должината на врската е уште еден фактор што може да ги пренасочи партнерите сексуално да не се заинтересирани еден за друг. Жените повеќе се досадуваат со сексуални односи и по една година тие почесто го губат интимниот интерес отколку машкиот партнер;
  • рутината, се разбира, е најстариот тривијален проблем, но сигурен начин дека спалната соба може да стане само место за спиење;

Други фактори кои полека, но упорно ја убиваат сексуалната желба се стресот, деца, недостаток на време и така натаму.

Како да ја задржите искрата жива?

Логично е: прво да се направи приоритет во сексот. Ова значи наоѓање време за тоа, не само изговори.

Децата и зафатен ден со работа се само изговор. Оргазмите помагаат веднаш да се чувствувате подобро и да се ослободите од предметниот стрес, а децата некогаш заспиваат или пак имаат баба/дедо/пријатели.

Разновидност: не треба да го правите само во спалната соба. Промени ги позициите, облечете нешто секси, добијте нова улога. Заведувањето исто така е важно, не пропуштајте го тоа.

Разговор:

Ако мислите дека другиот треба да смени нешто или да пробате нешто друго, не очекувајте да размислите за себе. Сепак, вие сте двојка и немате табуа.

Зборувајте!