ЗНАЦИ ЗА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ | Дали се плашите од деменција? Овие две состојби покажуваат дека треба итно да посетите лекар и да се грижите за вашето здравје

1078

Истражувањата покажаа дека ако имате само две заеднички здравствени состојби, тие можат да го зголемат ризикот од деменција.

Експертите одлучиле да го испитаат за да утврдат што тоа значи за луѓето постари од 50 години кои потоа би можеле да развијат деменција.

Деменцијата се јавува кога менталното влошување е доволно сериозно за да се меша во секојдневниот живот. Ова предизвикува проблеми со размислувањето, расудувањето и помнењето бидејќи тоа се области во мозокот кои стануваат оштетени од болеста.

Деменцијата може да биде поверојатна ако имате две од овие хронични медицински состојби. Опасноста е поголема доколку болеста се развие во средината на 50-тите години, а не подоцна во животот.

Што го зголемува ризикот

Условите кои го зголемуваат ризикот вклучуваат висок крвен притисок, дијабетес, депресија и хронични заболувања на белите дробови. Веќе е познато дека постоењето на една или повеќе од овие состојби може да биде фактор за луѓето да добијат деменција, но немало многу истражувања за тоа што значи тоа доколку помладите развијат здравствени проблеми.

Експертите одлучија да го испитаат ова, за да утврдат што значи тоа за луѓето постари од 50 години кои потоа би можеле да развијат деменција.

Истражувања

Биле прегледани здравствените досиеја на повеќе од 10.000 Британци кои учествувале во студијата Whitehall II. Тие проучувале луѓе на возраст од 35 до 55 години кои немале деменција.

„По разгледувањето на голем број фактори, вклучувајќи возраст, пол, етничка припадност, образование, исхрана и начин на живот, мултиморбидитетот на 55-годишна возраст е поврзан со 2,4 пати поголем ризик од деменцијата (1,56 на 1.000 луѓе) во споредба со луѓето без ниту еден од 13-те хронични услови“, покажа студијата.

На 65-годишна возраст, мултиморбидитетите пред 55-та година биле поврзани со 2,5 пати поголем ризик од деменција во споредба со 1,5 пати поголем ризик кај оние кои развиле состојби помеѓу 60 и 65 години.

Со други зборови, на секои пет години, кај помладите кај кои хроничните состојби се развиле до 70-тата година, ризикот од деменција бил 18 отсто поголем. Ова значи дека иако е важно да се остане здрав што е можно подолго, треба да се внимава со состојби како што се дијабетес тип 2 и висок крвен притисок колку што е можно повеќе додека лицето е младо.

Експертите за деменцијата

„Мултиморбидитетот станува се почест, почнувајќи од раната зрелост и средната возраст“, велат експертите.

„Нашите резултати покажуваат дека мултиморбидитетот е поврзан со зголемен ризик од деменција во староста, уште повеќе кога мултиморбидитетот се јавува во средна возраст, а не во доцниот живот“, додаваат тие.

„Овие наоди ја нагласуваат улогата на спречување и управување со хронични болести во зрелоста за да се ублажат негативните исходи во староста“, велат тие.

Има уште многу од оние кои сè уште не им е дијагностицирана и затоа не знаат како да живеат со болеста, пренесува The Sun.