Знаете ли зошто се пости во среда и петок?

666

Една од многуте христијански заблуди е дека петок е денот кога се пости заради потомството.

Едно од многу важните правила во животот на секој верник е постот во среда и петок. Овие денови се постат во текот на целата година, освен несмасната недела, недела по Велигден.

Но, дали знаете зошто верниците постат во среда и петок?

Сигурно сте слушнале милион пати од некого дека петок е ден за пост поради деца, или дека двата дена треба да ги постат родителите, во корист на нивното потомство. Ова е уште една во низата христијански заблуди.

Среда е пост бидејќи во средата Јуда го предал Исус Христос. Тоа е настан што претходел на неговото страдање и затоа црквата ја одредила средата за ден на молитва и воздржување од мрсна храна.

Во петок, секој верник треба да пости, бидејќи тоа е најтажниот христијански ден – денот кога Исус Христос е мачен и распнат на крст. Значи, постот не е ограничен на родители или на оние кои сакаат да имаат деца.

Постот заради децата може да биде само дополнителна мотивација за вас, односно желба децата да не страдаат заради вашите минати гревови.

Грижете се за она што го правите – не е невообичаено казната за грев да се рефлектира врз децата, како што вели старата поговорка: „Родителите јадат грозје, а на децата им трнат забите“.

Во среда и петок, се пости на вода, освен кога овие денови паѓа празник со црвена буква или светец чие име е запишано со здебелени букви во календарот. Во тој случај, дозволена е употреба на црвено вино и масло.