Земјата се всушност две планети | Видео

365

Новото истражување покренува куп прашања за потеклото на нашата планета.

Планетата Земја – онаква каква што ја познаваме, настанала после челен удар на две небесни тела. Ова се тврди во една нова сензационална научна теорија, соопштува “Индипендент”.

Протопланетата е наречена Теј, за која се верува дека била со големина на Земјата или Марс, се борела со нашата планета пред 4,5 милијарди. Години, кога Земјата била “само” 100 милиони. години. Науката веќе знае за судирот на Теј и Земјата.

Според новото истражување на Калифорнискиот универзитет во Лос Анџелес, станува збор не за лесен страничен удар, туку за директен фронтален судир. Моќта на ударот довел до тоа дека Земјата и Теј го продолжиле животот како една планета, а дел од неа била откината поради месечевата гравитација.

Истражувачите ги проучувале карпите од три мисии “Аполо” до Месечината и ги споредиле со такви во Аризона и Хаваи. За нивно изненадување, немало никаква разлика во кислородни изотопи, а карпите имале ист хемиски состав.

Проф. Едвард Јанг, шеф на новото истражување, објаснува: “Не гледаме никаква разлика меѓу земните и месечевите кислородни изотопи. Тие се разликува “.” Теј била целосно “вградена” помеѓу Земјата и Месечината и на крајот се е расеано меѓу нив. Ова објаснува зошто не гледаме различен отпечаток од месечината од оној на Земјата“, додава тој.

Според него, Теј е зголемувањето и требаше да биде самостојна планета, ако не бил судирот. Истражувањето, кое е финансирано од НАСА и Европската истражувачки совет, покренува многу прашања за потеклото на Земјата.

Меѓу нив е и дали при судири исчезнала водата на Земјата, која се појавила на нашата планета по удари од астероиди многу подоцна.