Секогаш кога го слушаме зборот “масти”, нè потсетува на тивок ужас. Но, кога се јадат правилно, мастите можат да бидат исклучително корисни за организмот, да го забрзаат метаболизмот и согорувањето на вишокот на масти.
Сè повеќе и повеќе истражувања докажуваат дека богатата храна на јаглехидрати, дури и цели, предизвикуваат тешка реакција на инсулинот, што пак го олеснува натрупувањето на масти.
Нискојаглехидратната диета е една од најпопуларните и најуспешните, но во последно време зема замав нејзина построга верзија – високомастната. Во неа не се бројат калории, а придобивките не се само на вагата, но и во огледалото – кожата се чисти, косата се зацврстува.
Истражувањата покажуваат дека заситените масти не го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни или срцеви болести. Нешто повеќе – мастите се исклучително важни за хормоналниот баланс, убавата коса, рамниот стомак.
Еве и на какви масти треба да нагласуваме, ако ја почитувате оваа диета:
1. Кокосово масло
На пазарот се нудат различни видови – некои од нив мирисаат на кокос, други не. Може да ги користите насекаде, каде што се користат масти – за месо, за јадења.
Молекуларната структура на кокосово масло е пократка и тоа е полесно растворлива во вода отколку други масти.
Начинот на кој телото го апсорбира овој вид масти, го забрзува метаболизмот со околу 15%.
Може да користите кокосовото масло насекаде – во каша, во смути, дури и во дресинг за салата.
Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!
Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.
Продолжува на страна 2