Бактериите во вашата уста може да го обликуваат здравјето на вашиот мозок, нудејќи нови сознанија за спречување на когнитивниот пад и невродегенеративните болести.
Новото истражување сугерира дека бактериите во устата можат да влијаат на функцијата на мозокот, потенцијално придонесувајќи за когнитивно опаѓање.
Студијата од University of Exeter испитала 55 луѓе со благо когнитивно оштетување (MCI) и открила дека оние со повисоки нивоа на бактеријата Neisseria имаат подобри резултати на работната меморија, извршната функција и задачите за визуелно внимание.
Помеѓу 60 когнитивно здрави учесници, оралниот микробиом доминантен во Neisseria исто така е поврзан со подобрена работна меморија. Ова сугерира дека поттикнувањето на растот на специфични бактерии во устата преку пробиотици или пребиотици може да помогне да се забави когнитивниот пад кај луѓето.
Орално здравје и ризик од деменција
Студиите се повеќе го поврзуваат лошото орално здравје со деменција. Некои бактерии поврзани со заболување на непцата се пронајдени дури и во мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест. Сепак, не сите микроби во устата се штетни, а некои можат да имаат заштитен ефект, како што се цревните бактерии.
Neisseria, род на бактерии со над 20 видови, природно се наоѓа во носот и устата и може да обезбеди здравствени придобивки. Овие бактерии помагаат да се претворат нитратите во исхраната во азотен оксид, молекула клучна за здравјето на непцата, регулирање на крвниот притисок и кардиоваскуларната функција. Новото истражување сугерира дека азотен оксид исто така може да ја поддржи нервната пластичност, да ја подобри нервната комуникација и да го намали воспалението – клучни фактори за Алцхајмеровата болест.
Добри и лоши бактерии
Молекуларниот биолог Joanna L’Heureux и нејзините колеги откриле дека меѓу 33 учесници со MCI и генетска предиспозиција за Алцхајмерова болест, многумина имале орални микробиоми доминирани од родот Prevotella, а не Neisseria. Еден вид, Pervotella intermedia, е поврзан со зголемен ризик од деменција, што потенцијално служи како ран маркер за болеста.
Бактериите Prevotella консумираат нитрати, намалувајќи го достапниот азотен оксид. Научниците сугерираат дека негувањето на Neisseria додека ја намалува Prevotella може да го подобри здравјето на мозокот. Исхраната богата со нитрати, како што е медитеранската исхрана, е поврзана со когнитивни придобивки.
Студијата од 2021 година, исто така, ја поврза преваленцата на Neisseria со постојана грижа кај постарите лица, независно од внесот на нитрати во исхраната.
Заедно, овие резултати покажуваат дека високото релативно изобилство на бактерии кои припаѓаат на модулот Neisseria-Haemophilus е поврзано со подобри когнитивни резултати кај индивидуи со MCI, како и кај здрави постари луѓе, заклучува тимот на L’Heureux во студијата објавена во списанието PNAS Nexus.
Извор: Science Alert