“Заштита на Домашните Миленици Од Ниски Температури | Практични Совети и Предострожности”

437

Зимата донесе со себе радости, но и предизвици, особено за нашите миленици.

Во текот на студените месеци, треба да обрнувате посебна внимание на безбедноста и комфорот на вашите кучиња.

Еве девет совети за заштита на вашите миленици во зима:

Внесете ги внатре кога е ладно: Кучињата може да имаат проблеми со студот, па е важно брзо да ги внесете во топла просторија, особено откако ќе го извршате потребниот натпревар.

Препознајте ги знаците на хипотермија и смрзнатини: Обратете внимание на треперењето, отежнатото одење и дишење. Вакви симптоми можат да укажуваат на проблеми со телесната температура.

Јакни за кучиња со пократко влакно или постари кучиња: Додатниот слој како јакна може да им помогне на кучињата со пократко влакно или постари кучиња да го задржат топлото.

Употреба на чизми: Чизмите за кучиња не се само стилски детал, туку и штитат од лизгање на ладни површини и како солта на патиштата.

Прилагодување на исхраната: Кучињата имаат потреба од повеќе калории во студено време, затоа приспособете го нивниот режим на исхрана со совет од ветеринарот.

Внимавајте на антифризот: Антифризот може да биде опасен, затоа внимавајте каде го користите и чистете ги шепите на кучињата после прошетка.

Имајте вода со вас: Осигурајте се дека вашето куче останува хидрирано иако е  зима, така што на прошетките ќе носите со себе вода.

Бидете внимателни на ледените површини: Избегнувајте одење по мраз или лед, особено ако ја влече санката.

Внимавајте на жешките површини во куќата: Држете го кучето подалеку од камини или радијатори за да спречите повреди.

Со овие предострожности, вашето куче може да ужива во зимските услови без опасности за неговото здравје и безбедност.