Еве зошто треба да ги покиснеме јадките пред да ги јадеме

233

Во нашите омилени ореви се содржи фитинова киселина. Таа е составен дел и од обвивките и на гравот, житни култури, семето.

Кога некои од овие корисни храна ќе паднат во желудникот, тие се поврзуваат со минерали како цинк, железо, магнезиум, калциум, хром, манган, но за жал организмот не може да ги апсорбира на најдобар начин супстанциите кои му повеќето нужни.

Тоа во некои случаи може да доведе до дефицит на овие важни хранливи елементи, како и до варење. Добрата вест е дека постои начин оваа фитинова киселина да биде неутрализирана,а поради тоа часови пред потрошувачката на јадките, тие треба да бидат натопени во вода.

Како да накиснете ореви?

Наполнете стаклена тегла со филтрирана вода и малку морска сол. Ставете ги јадките. Многу е важно водата да ги покрива. Откако јадките ќе ја впијат течноста, треба да се отстрани обвивка им и да ги исплакнете со вода. Потоа ги ставате во тава или ставете ги во рерна за да се исушат.

Колку време е потребно за накиснување?

Бадеми – натопени се за 12 часа;
Бразилски орев – впива за 12 часа;
Кашу – впива за 6 часа;
Лешници – натопени се во тек за 8 часа;
Ореви од макадамија – натопени се во тек на 4 часа;
Пекан – впива во тек на 8 часа;
Кедарови ореви – натопени се за 8 часа;
Ореви – натопени се во тек на 8 часа;
Ленено семе – впива за 6 часа;

Откако ќе ги исушите натопените ореви, може да ги јадете така или да ги додадете во вашиот здрав појадок или смути.