Запознајте ја мумијата на “Златното момче” | Погребан со 49 амајлии пред 2.300 години – вклучувајќи и една до неговиот ПЕНИС | Видео

731

Мумијата се наоѓа во подрумот на Египетскиот музеј во Каиро од 1916 година и датира од 300 година п.н.е.

Дигиталното скенирање на египетска мумија откри дека мумифицираното тело на тинејџерот содржи дополнително срце од злато, како и десетици други амајлии за кои древните Египќани верувале дека се важни за задгробниот живот.

Радиологот Саха Салем од Универзитетот во Каиро и нејзините колеги дигитално ѕирнаа во малата мумија покриена со злато и откриле 49 амајлии од 21 тип.

Покрај тоа што научниците во телесната празнина на мумијата пронашле златен скарабеј од 3 сантиметри, кој го симболизира срцето, откриле и златен јазик во черепот, амајлија до пенисот и други верски предмети изработени од злато, полускапоцени камења и керамика во светли бои.

Натписи од египетската книга на мртвите

Срцето на момчето останало во неговите гради како духовен симбол, велат експертите, како што е вообичаено со египетските мумии. Старите Египќани верувале дека амајлиите го штитат покојникот за време на напорното патување до задгробниот живот.

„Семејството на момчето му обезбеди многу скап третман за балсамирање за правилно да го подготви за подземното патување и безбедно да стигне до задгробниот живот, како што се сандали за напуштање на гробот и златен јазик со кој ќе зборува по смртта“, рече Салем, цитирајќи го New Scientist.

  • „Големата амајлија од златниот скарабеј е навистина нешто неверојатно, на грбот се врежани ознаки кои би можеле да претставуваат натписи и магии“, додаде таа.

Имено, се чини дека меѓу нив има стихови од египетската книга на мртвите, во кои пишува дека срцето на скарабејот е потребно за да се смири вистинското срце кога боговите ќе му судат на патот кон задгробниот живот.