За неколку дена џиновски астероид ќе се пробие во орбитата на Земјата | Видео

935

NASA го нарече астероидот 4660 Nereus и предупреди дека ќе се приближи до Земјата на 7,5 милиони километри, што го става во категоријата „потенцијално опасен“.

NASA предупреди дека огромен астероид, поголем од Ајфеловата кула, ќе се пробие во орбитата на Земјата за нешто повеќе од една недела. Огромен астероид со големина од речиси 330 метри треба да помине покрај Земјата на 11 декември, пишува New York Post.

NASA го нарече астероидот 4660 Nereus и предупреди дека ќе се приближи до Земјата на 7,5 милиони километри, што го става во категоријата „потенцијално опасен“.

Не се очекува да удри во Земјата

Сепак, нема потреба од паника бидејќи не се очекува астероидот Nereus да удри во Земјата.

Ако се биде во ред, би требало да помине покрај нашата планета со брзина од 23.657 километри на час. NASA очекува вселенската карпа да остане на околу 3,8 милиони километри од Земјата. Тоа е околу 10 пати поголемо од растојанието помеѓу Земјата и Месечината, но иако изгледа прилично далеку, всушност е блиску до растојанието до кое вообичаено се приближуваат астероидите во близина на Земјата.

NASA верува дека секој вселенски објект што се движи брзо во радиус од 7,5 милиони километри е „потенцијално опасен“. Една мала промена во нивната траекторија може да значи катастрофа за Земјата.

Астероидот Nereus првпат бил забележан од астрономот Eleanor Helin 1982 година. Доста често поминува покрај Земјата, па NASA и Јапонската вселенска агенција (JAXA) еднаш размислувале да ја „бутнат“ од орбитата со вселенското летало Hayabusa.