“Временска капсула” откриена во статуа на Исус од 18-от век | Видео

2348

Група реставратори открија еден вид “временска капсула” сокриена во задниот дел на статуа на Исус Христос од црквата „Санта Агуеде“ во шпанскиот град Сортиљо де ла Рибери.

Конзерваторите при реставрација на статуата, изработена во 18-от век, откриле дека пределот на задникот на скултурата може да се отстрани и во празнината пронашле испишан лист хартија од двете стани, потпишан од тогашниот капелан на катедралата „Бурго де Осма“, Хоакин Мингез со датум од 1777 година.

Во текстот е опишан животот во Шпанија кон крајот на 18-от век, при што се говори за жетва на пченица, рж, јачмен и овес, како и за тореадорите и појавата на маларија и тифусна грозница во регионот.

Авторот на ракописот ги споменува и шпанската инквизиција и кралот Карлос Трети, а изнесува и пофалби за авторот на скултурата Мануел Бала.

Конзерваторите сметаат дека документот е намерно напишан за да биде ставен во скултурата и оставен како „временска капсула за идните генерации.