ВКУСОТ НА ЈУГОСЛАВИЈА / Војниците од ЈНА уживаа во ова јадење | Рецепт за војнички грав со сува сланина од стара југословенска кујна

1626

Сите сакаме грав, а знаете ли како војниците го подготвуваа? Ова е стар рецепт за војнички грав од југословенски готвач.

Нашите постари уживаа во едноставни оброци. Бидејќи многумина имаа свои животни и месо, знаеја дека се хранат здраво, а јадењата со месо и јадењата со печурки се јадеа повеќе отколку денес. Многумина престанаа да одгледуваат животни, а цените на месото во продавниците и месарниците драстично се зголемија. Би можело да се каже дека денес и пилешко можат да јадат само оние со длабоки џебови.

Во ова време на инфлација, принудени сме да внимаваме на буџетот кога купуваме намирници, па мораме да се „свртиме“ кон поевтините опции за храна, а подобри од југословенските нема. Сите добро се сеќаваме што вкусно готвеле нашите баби, дедовци, мајки и татковци, а во новата серија „Вкусовите на Југославија“ ви пренесуваме еден рецепт за главно јадење од готвачката Олга Новак Марковиќ наречен „Југословенска кујна“ од 1983 година.

Грав со сува сланина или суви свински ребра

Во денешниот прилог ви пренесуваме југословенски рецепт за грав со сува сланина или суви свински ребра.

Состојки

120 – 130 гр грав
10 гр брашно
10 гр свежи моркови
15 гр свеж црвен кромид
1 g сушена пиперка
50 гр сува сланина или 100 гр суви свинско ребра
10-15 g маст или масло
0,2 g пиперка во прав
0,1 g бибер
0,02 g ловоров лист
1 гр свеж лук
1 гр лист магдонос
сол по вкус

Подготовка

Потопете го гравот во ладна вода и чувајте го натопениот грав на ладно место еден до три часа. Потоа исцедете ја водата, гравот ставете го во сад, налијте со ладна вода и почекајте да зоврие. Гответе уште 10 до 15 минути, по што треба да ја исцедите водата и налејте топла вода, додадете половина од ситно исечканиот црвен кромид и оставите да се вари со повремено додавање топла вода. Во половина жешката маст додадете го остатокот од ситно сечканиот црвен кромид и морков исечкани на помали коцки и сè заедно пропржете додека не порумени.

Кога гравот е половина сварен, додадете ги пропржените црвен кромид и моркови, сувите пиперки претходно натопени два часа во ладна вода и ловоров лист. Загрејте ја преостанатата маст, додадете брашно и пржете додека не порумени. Кога брашното ќе порумени, исклучете го огнот и веднаш додајте ситно сечкан лук и пиперка во прав и сè убаво измешајте. Кога гравот ќе омекне, посолете го и пропржете го со приготвениот сос додека постојано го мешате гравот за да не се згрутчи сосот. Гравот со запршка варете го уште 20 до 30 минути, по што треба да го исклучите огнот, да додадете бибер, ситно сечканиот магдонос, пробајте и по потреба посолете.

Подготовка на сувото свинско месо

Во врела маст испржете ги измиените и исчистени свински ребра. Откако ќе се испржат, ставете ги во тенџере, истурете топла вода и варете додека месото не омекне. Кога месото ќе омекне, извадете го и исечете го рамномерно. Искористете ја водата во која се варело месото за налевање на гравот.

Гравот може да се сервира како независно јадење или како прилог со панирани шницели, ќофтиња, задушено говедско или варено свинско месо.