Вештачката интелигенција се заканува да ги одземе работните места, но овие 12 професии наводно нема да ги загрози | Дали вашата е на листата на „безбедни“?

490

По автоматизацијата, многу професии заминаа во минатото, а со развојот на вештачката интелигенција до израз дојдоа и многу професии кои не се потпираат на физички труд. Сепак, некои работни места ќе мора да останат во хуманиот домен.

Вештачката интелигенција веќе навлезе во многу професии, со цел да се намали товарот на повторливи и здодевни задачи во кои луѓето генерално не се добри, а во кои компјутерите се одлични.

Ние сме среде работна револуција која дури и најпаметните експерти се борат да ја дешифрираат додека се развива во следните неколку децении. Многу работни места ќе бидат заменети со машини и роботи во блиска иднина, веројатно почнувајќи од транспортната индустрија со самоуправувачки такси, автобуси и камиони.

Сепак, важно е да се напомене дека нема сите работни места да бидат заменети со вештачка интелигенција. И тоа не е се. Ова се дел од работните места кои е речиси невозможно вештачката интелигенција да ги замени во наредните години.

1. Наставници и професори

Учењето е толку важен аспект од нашите животи што, во просек, поминуваме помеѓу 15 и 20 години од нашите први години правејќи го токму тоа. Тоа е огромна општествена обврска и обликува толку многу различни аспекти на тоа кои сме ние. Тоа е клучна фаза во нашите животи. Наставниците имаат клучна одговорност во комуникацијата на централните вредности и суштинските концепти помеѓу курсевите што ги предаваат.

Наставниците често претставуваат референтна точка за многумина. Честопати, академските одлуки делумно се засноваат на тоа колку ни бил инспиративен одреден наставник во претходните години. Поради сите овие причини, речиси е невозможно во иднина да имаме целосно дигитално наставно искуство.

2. Адвокати и судии

Овие позиции имаат силна компонента на преговарање, стратегија и анализа на случаи. Голем дел од ова се заснова на личното искуство и знаење на секој експерт. Потребен е специфичен сет на вештини за да се движите во сложени правни системи и да се расправате за клиентот на суд.

Човечкиот фактор е вклучен кога се разгледуваат сите различни аспекти на судењето и се донесува конечна одлука која може да се претвори во години затвор, во случајот со судијата. Вештачката интелигенција секако може да игра важна улога во прегледувањето на минатите случаи и пресуди, или извлекување на релевантни закони, но само во прилично темна дистопија робот би ја донел конечната одлука за вината.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2