Вашите податоци стануваат вечни со 5D технологијата | Видео

172

Научниците од британскиот Универзитет во Саутемптон – Optoelectronics Research Centar развиле технологија со записи во пет димензии, на посебни стаклени дискови.

5Д технологијата всушност е и она што го баравме секогаш, помош за да ги залчуваме нашите податоци засекогаш.

Дигиталниот запис на текстуалните податоци тежи само 300kb со помош на 5Д.

Дисковите со капацитет од 360 терабајти се меморираат и на температура од 190 степени, а може да остнат зачувани дури 13,8 милијарди години. Погледнете како изгледа тој процес.