Најголемиот телескоп во светот склопен за минута ипол | Видео

181

Шестоаголниот сегмент со пречник од околу 130 сантиметри поединечно тежи близу 40 килограми. Кога ќе се најде во орбитата, сегментот заедно ќе работи како единствено огледало со пречник од 6,5 метри.

Најголемиот дел од телескопот е штит со големина на тениско игралиште кое служи како “чувар” на инструментот со дополнителна заштита од соларната радијација.

Неговата сила ќе се огледа во тоа што ќе може да следи екстремно оддалечени објекти во вселената, формирањето на галаксии, првите ѕвезди, како и атмосферата на егзопланетите во потрага по евентуален живот.