Убавите жени предизвикуваат стрес кај мажите

507

По дружењето со атрактивна жена, мажите имаат проблем да се сконцентрираат на своите работни задачи, покажуваат резултатите од истражувањето спроведено на Универзитетот „Радбоуд“ во Најмеген во Холандија. 

– Мажите кога на своето работно место пијат кафе со убава жена, концентрацијата еден час подоцна им се задржува на „премотување на филмот“ на нејзините очи или нозе, иако не постои никаква емоција ниту желба тој однос да прерасне во врска, тврдат научниците.

Bo Derek Playboy Pictures

И во Шпанија е направено истражување на истата тема, па истражувачите дошле до заклучок дека контактот со привлечна жена го зголемува количеството на стрес кај мажите. Во студијата учествувале група студенти кои имале задача да состават саложувалка додека во собата седела убава девојка. Повеќето од нив не успеале да ја исполнат задачата признавајќи дека се под страс.