Туршија од модар патлиџан во маслиново масло

259

Потребно

  • 1 кг модар патлиџан
  • 500 мл оцет
  • 2 чешниња лук
  • маслиново масло екстра девствено
  • листови босилек
  • оригано

Подготовка

  • Измијте модар патлиџан и исечете го на тркалца со дебелина околу половина сантиметар.
  • Посолете и оставете ги за 30 минути да се исцеди горчливиот сок.
  • Ставете го оцетот во лонец и откако ќе зоврие, бланширајте модар патлиџан за 2-3 минути, а потоа истискајте го и ставете крпа да се исцеди.
  • Наредете модар патлиџан во суви и чисти тегли и додадете неколку листови босилек, сецкан лук и малку оригано.
  • Дополнете ги теглите со маслиновото масло, оставете течноста да слегне и по потреба додадете уште.
  • Затворете ги теглите убаво и чувајте на ладно и темно место.