“Црвениот кантарион | Незаменливо растение за забавување на стареењето на кожата и лекување на настинки”

220

Кантарионот е познато растение со различни користи за организмот, вклучувајќи ги придобивките за кожата, симптомите на депресија и настинки.

Многумина го користат како прва помош за изгореници и рани, но неговите својства против стареење го прават одличен зачувувач на младоста.

Кантарионот содржи флавоноиди во листовите, што помага во борбата против слободните радикали во воздухот, кои можат да ја оштетат кожата. Антиоксидансите во растението го штитат природниот сјај на кожата.

Хиперфоринот и хиперицинот во листовите имаат антибактериски и антигабични својства, што го прави корисен за лекување на настинки. Маслото од црвен кантарион е познато по брзото закрепнување на кожата и благотворното дејство врз мускулите.

Освен тоа, кантарионот е познат и како помош во третманот на депресија поради содржината на серотонин, „хормонот на среќата“. Овие својства можат да го подобрат расположението, смиреноста и релаксацијата, што го прави корисно и за луѓе кои страдаат од стрес и анксиозност.

Се препорачува да се зема кантарион во различни форми како капсули, таблети, масло, чај или тинктура, во зависност од потребите. Дозата може да варира, но обично се препорачува 300 mg до 900 mg стандардизиран екстракт од кантарион дневно за третман на депресија.