Целосна персонализација ! Ова е светиот грал на порнографијата

268

Оние кои се долги години во индустријата предвидуваат големи промени кои можеме да ги очекуваме за само неколку години

Вештачката интелигенција радикално ќе промени (и веќе менува) бројни индустрии и работни места, а една таква индустрија која може целосно да биде нарушена од вештачката интелигенција, но за која не се зборува премногу, е порнографијата.

Благодарение на вештачката интелигенција, наскоро можеме да очекуваме, како што го нарече една персона од индустријата – светиот грал на порнографијата.

Според Steven “Lightspeed” Jones, тој свет грал се однесува на порнографски видеа со вештачка интелигенција и тие треба да бидат достапни за луѓето за две години.

Исто како што корисниците на алатките за вештачка интелигенција денес даваат инструкции за создавање различни фотографии и видеа кои често се доста импресивни, Jones верува дека нешто слично ќе биде можно со порно видеата во иднина.

Корисниците ќе даваат инструкции за тоа што сакаат да гледаат и вештачката интелигенција ќе им создаде такво видео, буквално ќе ја донесе нивната имагинација на екранот и ќе им покаже персонализирано порно, направено само за нив и по нивна желба.

Проблемот со оваа форма на вештачка интелигенција е јасен, а се однесува на обуката, бидејќи за да може вештачката интелигенција да пушти порнографски видеа, треба да биде обучена за таква содржина.

Jones веројатно знае за што зборува бидејќи е личност која е во индустријата повеќе од две децении и на почетокот на овој век управувал со неколку порнографски веб-страници кои му донеле месечни приходи до 500 илјади долари. По лансирањето на бесплатните страници поддржани со реклами, како што е Pornhub, сообраќајот до неговите сајтови значително се намалил. Тој се вратил во бизнисот по појавата на порнографските алатки со вештачка интелигенција и ја лансирал страница која генерира порнографски фотографии врз основа на текстуални прашања од корисниците.

Jones бил шокиран кога дознал какви прашања прашуваат корисниците, за какви форми на порнографија.

Се надевам дека навистина не сакаат да ги гледаат работите што ги типкаат, коментира тој за The Futurist.

За да спречи работите целосно да излезат од контрола, поставил различни ограничувања, односно околу илјада термини кои се блокирани, како што е средното образование, иако вели дека корисниците често успеваат да најдат начини да ги заобиколат таквите ограничувања.

За да нема слични проблеми и да генерираат фотографии кои би можеле да бидат забранети, а вештачката интелигенција сепак да ги генерира фотографиите што ги сака, на некои други сајтови се одлучиле за тактиката на избор меѓу понудените услови. Така, наместо корисниците да пишуваат што сакаат, на тие страници веќе има различни термини кои можат да се изберат и да се комбинираат со други поими и дејства, за да се добие посакуваниот резултат. Во суштина се работи за еден вид персонализирани порно сајтови каде корисниците имаат пристап до содржината што навистина ја сакаат, а таква содржина им дава вештачката интелигенција.

Ваквите алатки за вештачка интелигенција, особено кога стануваат сé понапредни, претставуваат голема закана за вистинските порнографски актерки и актери кои, иако до неодамна изгледало невозможно, технологијата навистина може да ги замени во најголем дел.