Три американски банки пропаднаа за една недела

648

Silicon Valley Bank и Signature Bank пропаднаа во истата недела. Сите очи сега се вперени во First Republic bank (FRB).

Суровата реалност ги тресе меѓународните деловни, политички и економски кругови.

За една недела пропаднаа три банки кои одиграа важна улога во финансирањето на стартап екосистемот. Две беа затворени од американските регулатори, станувајќи втора и трета по големина банки во историјата по 2008 година. Тоа се Silicon Valley Bank (SVB), која беше затворена од регулаторите на 10 март и Signature Bank New York, која ја доживеа истата судбина во март 12.

Пред нив Silvergate, крипто банка, на 8 март рече дека ќе го прекине своето работење

Заеднички именител | Лоши облози

Освен тоа што сите банки се средни по големина, заедничко им е тоа што не биле диверзифицирани, пишува The Street и додава дека пред сè направиле облози кои одеднаш тргнале наопаку.

Silvergate се обложи на развојот и успехот на индустријата за криптовалути. Кога кризата со ликвидност ја погоди индустријата минатиот мај, проследена со ненадеен колапс на берзата за криптовалути FTX неколку месеци подоцна, Silvergate се најде во неволја.

Банката не можеше да го преживее двојниот удар и беше напуштена од самите клиенти чиј развој го поддржуваше.

Silicon Valley Bank (SVB), од своја страна, беше во центарот на екосистемот на стартапи и мали бизниси – винарии и фарми – во областа на заливот Сан Франциско. Банката беше присутна и во осум други земји – Германија, Канада, Кина, Данска, Индија, Израел, Шведска и Велика Британија – каде што поддржуваше стартапи.

Активите на SVB имаа смисла во тоа време, но кога Федералните резерви ги зголемија каматните стапки, постоечките заеми станаа помалку вредни. А она што владата ефективно го направи со зголемување на каматните стапки беше да ги зголеми трошоците за водење бизнис за банката.

Така, кога клиентите кои имаа депозити во SVB ги префрлија своите пари во други банки, SVB мораше да ликвидира заеми кои беа помалку вредни, што создаде голема празнина – 1,8 милијарди долари – на нејзиниот биланс.

Акмен | Повеќе банки веројатно ќе пропаднат

Поради оваа загуба, SVB одеднаш објави дека треба да собере 2,25 милијарди долари дополнителен капитал со издавање на нови обични и конвертибилни приоритетни акции.

Оваа одлука предизвика бегство на инвеститори. Околу 42 милијарди долари во депозити беа повлечени до крајот на 9 март, според регулаторното поднесување. До затворањето на деловното работење тој ден, SVB имаше негативно готовинско салдо од 958 милиони долари, според пријавата.

Signature Bank New York се затвори поради нејзината изложеност на индустријата за криптовалути, на која банката исто така многу се потпираше.

На 12 март регулаторите презентираа план за вонредни ситуации, чија главна мерка е да се гарантираат депозитите на сите клиенти на SVB и Signature Bank New York, за да се избегнат поголеми проблеми. Но, планот досега не успеа да ги смири стравувањата дека другите регионални банки ќе пропаднат.

Се чини дека прашањето е | Кој е следен да пропадне? Или кои банки се следни?

„Повеќе банки веројатно ќе пропаднат и покрај интервенцијата, но сега имаме јасна мапа за тоа како владата ќе управува со кризата“, предупреди влијателниот менаџер на хеџ фондови Бил Екман на Твитер на 12 март.

За поранешниот извршен директор на Голдман Сакс, Елојд Бланкфајн, „неколку банки може да имаат проблеми како SVB, но само неколку. Постапките на владата ги отстранија причините за понатамошна радикализација. Најголемите банки имаат многу построга регулатива и стрес-тестирање“.

Следна ли е First Republic Bank?

Сите очи во моментов се вперени во First Republic Bank (FRC). Акциите на банката паднаа за 66% при последната проверка. На социјалните мрежи кружат шпекулации за можноста банката да пропадне. Банката издаде серија соопштенија за печатот за да ги смири гласините и да ја увери јавноста во нејзината добра состојба.

Вкупната достапна неискористена ликвидност за финансирање на работењето на банката сега е повеќе од 70 милијарди долари, објави институцијата на 12 март.

„Капиталот и ликвидноста на First Republic Bank (FRC) се многу силни, а нејзиниот капитал останува далеку над регулаторниот праг за добро капитализирани банки“, се вели во соопштението на Џим Херберт, основач и извршен претседател и Мајк Рофлер, претседател и извршен директор. „First Republic Bank продолжува да финансира заеми, да обработува трансакции и целосно да ги опслужува потребите на клиентите преку обезбедување исклучителна услуга“.