Тинејџерите кои пушат канабис се дури 11 пати повеќе склони кон ментални проблеми

196

Тинејџерите се особено чувствителни на ефектите од канабисот.

Посилната марихуана што им е достапна на луѓето денес значи дека тинејџерите кои ја пушат имаат 11 пати поголеми шанси да развијат проблеми со менталното здравје отколку оние кои не ја пушат, според истражувањето објавено во списанието Psychological Medicine.

Врската помеѓу канабисот и психотичните нарушувања може да биде посилна отколку што сугерира претходното истражување, кое главно се заснова на постари податоци кога канабисот бил помалку ефикасен од денес, велат истражувачите, предупредувајќи дека тинејџерите се особено ранливи на ефектите од канабисот.

Научниците ги прегледаа претходните медицински податоци од University of Toronto, Center for Addiction and Mental Health and ICES, порано познат како Institute for Clinical Evaluative Science.

Станува збор за податоци за 11.000 тинејџери од Онтарио, каде што се земени предвид и податоци за нивните хоспитализации, повици до итните служби и информации за амбулантски посети од лекари на млади пациенти.

Тие велат дека нивното истражување е првото што сугерира „поврзаност помеѓу употребата на канабис кај тинејџерите и последователните дијагнози на психотични нарушувања“.

Најдовме многу силна поврзаност помеѓу употребата на канабис и ризикот од развој на психотични нарушувања во адолесценцијата.

„Бевме изненадени бидејќи не најдовме докази за таква поврзаност меѓу луѓето во младата зрелост“, рече еден од учесниците во студијата, André McDonald.

Научниците претпоставуваат дека мозокот на тинејџерите во развој денес реагира многу полошо на „зглобовите“ кои се значително посилни во споредба со оние од пред неколку децении.

Просечната јачина на тетрахидроканабинолот (THC), главната психоактивна компонента на канабисот, се зголемила од околу 1 отсто во 1980 година на 20 отсто во 2018 година, велат истражувачите.