Тестенини со пилешко и кељ

1084

Од неодамна кељот станува познат, вклучувајќи и во Македонија.

Зелено-листното растение е исклучително корисно, затоа е убаво тоа да присуствува во вашето мени.

Ако пак сте фанови на италијанската кујна и попрецизно пастата, ви нудиме рецепт за тестенини со пилешко и кељ.

Потребно

  • 500 грама тестенини – зготвени според инструкциите
  • 3 пилешки гради без кожа – сечени на парчиња
  • Сол и бибер – по вкус
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици маслиново масло
  • 4 чешниња лук – пасиран
  • ¾ чаша суво бело вино
  • ¾ чаша пилешки бујон (повеќе по потреба)
  • 1 врска кељ – на парчиња
  • 2 чаши домати – исечени на половина
  • Пармезан – по вкус

Подготовка 30 минути

  • Загрејте го маслиновото масло во голема тава на висока температура. Додадете ги пилешките гради, кои однапред може да ги зачините со сол и црн пипер. Не мешајте една минута, за да може месото да потемни Во интервали вртете ги парчињата од сите страни.
  • Кога ќе завршите со готвењето на месото, намалете ја температурата до средна. Ставете го лукот и мешајте енергично за да го избегнете горењето. По околу 30 секунди го истурете виното и пилешката супа. Може да додадете уште зачини по вкус. Гответе ја смесата додека не се намали на половина.
  • Исклучете го шпоретот. Потоа додадете го кељот, доматите, пастата, пилешкото месо и пармезан.
  • Измешајте ги добро сите состојки и сервирајте.