Татко и син | Нема животно на планетава што не го вкусиле

1157
Франсис Бакланд и риба.

Таткото и синот биле познати научници, но историјата во голема мера ги заборавила. Иако нивното истражување не изгледа особено значајно, секако е интересно што пробале глувци, ушни бусети, носорози …

Годината била 1813 година и во тоа време вистински екстравагантен човек предавал на Оксфорд. Неговото име било Вилијам Бакленд и неговата страст кон геологијата и палеонтологијата била еднаква само на неговата страст за вкусна храна.

Колку и да бил екстравагантен, храната во стомакот била дури и по непозната. Вилијам редовно одржувал богати вечери и им нудел на гостите ежови, печени ноеви, стекови од крокодил, па дури и зготвени кутриња. Неговиот син Френсис имал сличен поглед на светот. За нив двајцата, Арката на Ное било менито.

Според порталот „Atlas Obscura“, никогаш не било целосно јасно зошто Вилијам се решил на ваква неверојатна исхрана. Се претпоставува дека станува збор за комбинација на слава и обична љубопитност. Не е регистриран специфичен настан што би означил пресврт во неговата исхрана, но се чини дека тој решил да стане познат по неа.

Тој разви специјален апетит за глувци на тост, а честопати сакал да изеде и понекој крт. Тоа било негово врвно достигнување сè додека не одлучил да јаде муви златици. Дома чувал коски и фосили, но и живи животни. Чувал птици, мачки, кучиња, барем едно пони коњче, а чувал и хиена како миленик. Во дворот, често им дозволувал на децата да ја јаваат големата желка.

Вилијам Бакленд држи предавање во музејот Ашмолиен, Оксфорд.

Во една прилика тој бил во посета на италијанска катедрала и еден локален свештеник му рекол дека подот чудесно крвари. Без премногу размислување, Бакленд го лижел споменатиот „крвав“ под и заклучил дека станува збор за урина од лилјак. Можеби најшокантната ситуација се случила кога пријателот на Вилијам, лорд Харкурт му го покажал наводно стогодишното срце на кралот Луј XIV од Франција. Бакленд, штом срцето стигнало до неговите раце, го ставил во уста и го голтнал.

Без оглед на неговото однесување, тој останал запаметен како добро познат и признат научник. Тој бил еден од пионерите на геологијата и палеонтологијата, открил еден од најстарите човечки фосили, но не секој бил маѓепсан од неговиот шарм. Познатиот Чарлс Дарвин изјавил за Бакленд дека е вулгарен човек кој повеќе бил заинтересиран да стане познат отколку да е добар научник.

Синот на Вилијам, Френсис Тревелјан Бакленд, бил уверен зоофагист и сакал да јаде сè што може. И тој бил популарен по неговиот шарм и ексцентричното јадење. Кога имал само две години, изел парче свеќа. Како и неговиот татко, и тој ја сакал науката. Студирал да стане хирург, но повеќе бил заинтересиран за животни и пишувањето патописи.

Татко и син – Вилијам и Франсис Бакланд

Тој многу сакал да чува животни во куќата што станала позната по смрдеата што се ширела од неа, а таму имало чакали, жаби, змии, верверички и хрчаци. Неговиот најозлогласен придружник било мечето по име Тиг. Го носел на забави, го научил трикови, а кога би го оставал само, мечето скитало по улиците барајќи слатки. Френсис понекогаш вадел змии од палтото за да ги крене расположението на истите забави каде го водел мечето.

За време на неговиот живот имал неколку мајмуни, па дури и по смртта од еден од мајмуните направил пепелник. Тој честопати им служел на гостите ухолажи, змии и пити со месо од носорог. Кога слушнал дека пантерот неодамна починал во блиската зоолошка градина, веднаш побарал да му бидат испратени неколку парчиња месо. Можеби се чини дека Френсис само се обидувал да добие слава со необичните јадења, но неговите оброци исто така имале научна цел. Бил свесен дека станува сè потешко да се храни британското население и се обидувал да открие алтернативни извори на храна. Тој не успеал да открие нови извори на храна, но неговиот активизам можеби ја спасил рибата во британските води.

Стотици години подоцна, популарните научници се изгубени во историјата.