Страшна болест која ретко кој ја преживува | По еден век борба, на повидок е оружје против стариот непријател

489

Чумата, позната по морничавиот прекар „Црна смрт“, лесно избриша повеќе од половина од европското население во текот на 1300-тата.

На Универзитетот Оксфорд, започна првата фаза на тестирање на нова вакцина против многу стар непријател – чумата. Вакцината е базирана на технологија што во моментов се користи за борба против пандемијата „Ковид-19“. И на научниците сега им е потребна помош од луѓето.

Во моментов се регрутираат волонтери кои доброволно, во име на науката, ќе добијат нова експериментална вакцина, пишува Science Alert.

Чумата, позната под морничавиот прекар „Црна смрт“, лесно избриша повеќе од половина од европското население во текот на 1300-тата. Оваа тешка болест сѐ уште се појавува од време на време во некои делови на Африка, но не секогаш само таму. Минатата недела, едно момче во САД почина од компликации предизвикани од чума.

Опасна болест која ретко се преживува

Предизвикана од бактеријата Yersinia Pestis, чумата се пренесува на луѓето преку муви, а потоа се шири со контаминираниот телесен секрет или други материјали. Ако не се лекува, оваа страшна болест може брзо да стане фатална, со стапка на смртност од 100%, во зависност од тоа на кој начин го заразува телото.

Болеста може да започне со симптоми слични на грип – треска, болка и замор. Обично следи воспаление на лимфните жлезди, што е многу болно. Ако бактериите се размножуваат во крвотокот, се јавува септикемична чума, која е придружена со повраќање, дијареа, крварење и гангрена.

Најреткиот вид чума е оној што се инфилтрира во белите дробови, а исто така е и најопасната форма на оваа инфекција. Брзо напредува и доведува до респираторен шок, во рок од два дена по инфекцијата.

Бројот на луѓе кои страдаат од чума во светот расте

Она што загрижува е фактот дека бројот на луѓе кои страдаат од чума во 25 земји расте од 1990 -тите. Од 2010 до 2015 година, 3,248 случаи беа регистрирани ширум светот, од кои 584 резултираа со смрт на пациенти. Во 2017 година, избувна епидемија на Мадагаскар, која однесе 171 живот. Официјално се регистрирани 2119 пациенти.

Брзата дијагноза е критична за успешна борба против чумата. Во однос на третманот, антибиотскиот третман досега се покажа како најефикасен, особено за пулмоналната варијанта. За жал, таквиот третман не е секогаш можен. Поради оваа причина, вакцината драстично ќе помогне во борбата против оваа страшна болест.

Оксфордската група за вакцини разви интрамускулна вакцина со помош на модифициран вирус на грип, кој не може да се размножува кај луѓето. Сличен метод беше користен во развојот на вакцината АстраЗенека против коронавирусот.

Вакцината на која работат треба да го „научи“ човечкиот имунолошки систем да го препознае генетскиот код на Y. pestis како натрапник, исто како што вакцините против Ковид-19 го таргетираат неговиот “spike” протеин.

Охрабрувачки резултати од тестот

Досега, вакцината е тестирана само на животни, но резултатите се охрабрувачки, пренесува Science Alert. Како и со другите вакцини, несаканите ефекти се движат од локализирана болка до алергиски реакции. Затоа сите учесници во тестот ќе бидат внимателно следени, особено во текот на првата недела по примањето на вакцината. Повеќето несакани ефекти треба да бидат привремени, иако во ретки случаи, велат научниците, може да има продолжено траење на несаканите ефекти.

Истражувачкиот тим од Оксфорд бара здрави доброволци на возраст од 18 до 55 години за да учествуваат во едногодишна студија. Ним им се нуди парична награда од 630 фунти, а целата приказна внимателно ја следат светските здравствени власти.