Спас од хемотерапија – таблета која го заменува имунолошкиот систем

384

Научниците од Универзитетот Јеил имаат развиено синтетички молекули кои делуваат како антитела. Вештачките антитела кои се земаат орално може да го заменат непријатната интравенска терапија за лекување на рак и автоимуни болести.

ога непозната супстана или патоген, да речеме несакана вирус, влегува во нашиот крвотокот, се произведуваат антитела кои ја неутрализираат заканата. Протеини во форма на буквата “Y”, кои создава еден вид на бели крвни клетки наречени плазма клетки, се врзуваат за молекулите на натрапникот, т.н.. антигени, стимулирајќи друг вид на бели крвни клетки, кој буквално ги впива непоканетите гости.

Лекарите со години користат антитела и други лекови изработени на база на протеини за лекување на низа болести, како што се ракот, инфективни и автоимуни болести. Проблемот беше дека антителата се премногу големи за да се апсорбираат во дигестивниот тракт и затоа мораа да се даваат интравенски.

Имајќи го сето ова во предвид, хемичар Дејвид Шпигел и неговите колеги од Универзитетот Јеил се обиде да ја поедностават дозата, така што развиле терапии кои дејствуваат како антитела, но за кои не се бара употреба на игла.

Студијата објавен неодамна во списанието “списанието на Американското хемиско здружение” Дер Шпигел и неговиот тим го имаат развиено USPS – првиот синтетички молекул кои делува како антитела. Таканаречената “синтетички мимика на антитела” (синтетички антитела мимика – “Syamsu”) е поврзан со заболените клетки и имуните клетки кои се борат против болеста.

Synthetic T-Cells Could Bring Us Closer to Understanding Cancer

Поточно, се покажа дека овие молекули ги опкружуваат и се врзуваат за специфичен антиген во клетките на ракот на простатата. Syamsu е исто така поврзан со одредени имунолошки клетки и да ги стимулираат да ги проголта клетките на ракот.

Syamsu се произведени на сличен начин како и конвенционалните лекови, со помош на хемиски реакции да се добие структурните карактеристики на вид што често не се случува природно. Дер Шпигел тврди дека терапевтскиот потенцијал на синтетичките соединенија е огромен, бидејќи тие се поевтини и се со помала веројатност да предизвикаат необични реакции.

Покрај тоа, тие се многу помали од антителата и затоа може да се земаат орално. Ова е голема предност за пациенти со рак и автоимуни болести како што се мултиплекс склероза, кои редовно треба да одат на инфузија на имунотерапија.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.