Совети од Сигмунд Фројд за лекување на анксиозност и остварување на соништата

222

Депресијата не е ништо друго освен замрзнат страв, рече познатиот психоаналитичар.

Познатиот Сигмунд Фројд беше во можност да ја разбере човечката душа и да разбере што и треба.

Неговата работа остана жива со децении по неговата смрт, па затоа денес ви донесуваме 17 совети на Фројд како да се ослободите од вознемиреноста и подобро да се разберете себеси!

 • Мистеријата на човечката душа лежи во психичките драми од детството. Кога ќе стигнете до нивната суштина, вашето лекување ќе дојде.
 • Секое лице може да се опорави кога ќе ја ослободи својата сексуалност.
 • Единствената личност со која треба да се споредувате е личноста со која сте биле во минатото. Единствената личност од која треба да бидеш подобра е таа што си сега.
 • Силата и самодовербата не треба да се бараат околу себе, туку во себе. Тие секогаш биле таму.
 • Анксиозноста е во фокусот на многу проблеми – кога ќе ја решите загатката за вознемиреност, ја разбирате целата ментална состојба на една личност.
 • Невроза е неможност да се толерира неизвесноста.
 • Во љубовна врска не смеете да се штедите едни со други, тоа води само до отуѓување. Ако има пречки, тие мора да се надминат заедно.
 • За жал, потиснатите емоции не умираат. Тие само замолчуваат. И тие продолжуваат да влијаат на вашиот живот одвнатре.
 • Ништо не е случајно, сè има свои корени.
 • Во суштина, она што го нарекуваме среќа е всушност резултат на најчестото неочекувано задоволување на долго одложените потреби.
 • Човек кој бил миленик на неговата мајка, носи чувство на победа и верба во среќа целиот свој живот, што често го води до голем успех.
 • Сонот никогаш не се занимава со ситници; свеста не дозволува нешто неважно да не вознемирува во сонот. Изгледа дека невините соништа се покажуваат не толку безопасни ако се впуштите во нивно толкување.
 • Депресијата не е ништо друго освен замрзнат страв.
 • Колку човекот станува храбар и самоуверен кога се чувствува сакан.
 • Луѓето кои не ја сакаат реалноста, живеат во свет на фантазија и замислуваат исполнување на своите желби. Силната личност ја претвора оваа желба во реалност, додека слабата личност продолжува да живее во неговиот свет, а фантазиите стануваат причина за разни болести што ќе следат.
 • Да се биде целосно искрен со себе е најдобрата ментална вежба.
 • Само вистинско разбирање на соништата од детството може да ви донесе вистинска среќа.