Со зелен лиснат зеленчук до здрави црева

1439

Истражувачите од Австралија и Велика Британија открија во зелените лиснати зеленчуци досега непознат фермент – дијабетес сулфохиновоз.

Според нив со овој фермент се хранат “корисните” бактерии во цревата, кои не им дозволуваат “штетните” бактерии да се населат таму. Особено многу овој фермент се содржи во спанаќот и други слични растенија. Значи сличнaта храна треба да е задолжителна за трпезата – во зависност од сезоната, се разбира.

Покрај тоа експертите се надеваат дека откритието ќе им помогне да развијат нова класа антибиотици. Во исто време друго истражување покажа дека зелените лиснати зеленчуци штитат од когнитивни нарушувања.

Во текот на студија беше констатирано дека кај возрасните волонтерите кои јаделе многу зелен лиснат зеленчук, когнитивните функции биле вознемирени најмалку.

Кај оние од волонтерите кои конзумирале по 1-2 порции од овој вид зеленчук когнитивните способности се покажаа на нивото на човек кој за 11 години е помлад од оние кои избегале овој тип храна.