Смртта демне над нашите глави | Штедливите светилки токсични за мозокот, нервниот систем, црниот дроб, бубрезите и срцето

1319

Еколошките сијалици содржат жива. Живата е моќен невротоксин кој нарочито е отровен за деца и бремени жени.

Таа е особено токсична по мозокот, нервниот систем, црниот дроб и бубрезите. Може да предизвика оштетување на кардиоваскуларниот, имунолошкиот и репродуктивниот систем. Живата може да доведе до појава на тремор, нервоза, несоница, губење на меморијата, главоболки, рак и Алцхајмер.

Многумина од нас со цел да заштедат енергија и пари ги замениле старите стандардни светилки со нови еко светилки за заштеда на енергија. Сепак, новата генерација на енергетски ефикасни светилки се толку токсични што Агенцијата за заштита на животната средина на САД започна вонреден протокол кој се спроведува во случај на кршење на светилките и ослободување на токсични гасови.

Студијата спроведена од страна на истражувачите на Вилхелм Klaudic Фраунхофер Институтот покажа дека овие светилки, во колку се скршат во затворен простор, испуштаат 20 пати повеќе жива од максималното дозволено.

Енергетските ефикасни светилки можат да предизвикаат

• Вртоглавица
• Главоболки
• Мигрена
• Напади на епилепсија
• Замор
• Неможноста на концентрација
• Нервоза

Зошто треба да се вратиме на обичните светилки?

1. Еколошките сијалици содржат жива.

Живата е моќен невротоксин кој нарочито е отровен за деца и бремени жени. Таа е особено токсична по мозокот, нервниот систем, црниот дроб и бубрезите. Може да предизвика оштетување на кардиоваскуларниот, имунолошкиот и репродуктивниот систем. Живата може да доведе до појава на тремор, нервоза, несоница, губење на меморијата, главоболки, рак и Алцхајмер.

2. Еколошките светилки можат да предизвика рак

Една нова студија спроведена од страна на Питер Браун во Берлин покажа дека овие светилки содржат токсични канцерогени материи кои можат да предизвикаат рак:

• Фенол, благо кисел отров во форма на кристали кој е добиен од катран и се користи во хемиската индустрија.
• На нафтален, запаливо соединение во форма на кристали кое настанува со дестилација на катранот, а се користи во препарати за одбивање на молци и како суровина во хемиската индустрија.
• Стирен, незаситена јаглеводородна течност која е добиена како нус-производ при производството на петролеј.

3. Еколошките светилки испуштаат големи количини на УВ зрачење

Светилките кои штедат енергија емитуваат UV-B зрачење и мала количина на UV-C зрачење. Општо е признато дека УВ зрачењето е штетно за кожата (предизвикува рак на кожата) и очите. Зрачењето од енергетските ефикасни светилки директно влијае на имунолошкиот систем и го оштетува кожното ткиво до тој степен што спречува создавањето на витамин Д.

Конечно, овие светилки се толку токсични што не треба да се фрлаат во редовни канти за ѓубре. Тие претставуваат опасен отпад. Во колку дома скршите една таква светилка, отворете ги сите врати и прозорци и напуштете ја куќата најмалку 15 минути, со цел да ја минимизирате изложеноста на отровен гас.

За жал, лошата вест е дека старите светилки сѐ помалку се произведуваат и наскоро нема да бидат достапни.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.