“Слики од Бајкал“ од кои се останува без здив | Фото/Видео

1977

Вонредно патување по замрзнатото Бајкалското Езеро

Бајкалското Езеро е најголемо езеро во јужниот дел на Сибир, поделена помеѓу области на Република Бурјатија и Иркутск. Езерото е под заштита на УНЕСКО како светско културно наследство од 1996 година.

Тоа е дел од листата на седумте светски чуда на Русија. Бајкалското Езеро зафаќа површина од 31.722 км ², што го прави еден од најголемите езера во светот. Се протега на околу 636 км од север кон југ и е второто најдолго езеро во светот по езерото Тангањика.

Просечната длабочина на езерото е 744 метри, со максимум од 1642 метри во централниот дел. Овие вредности, во исто време, прават да биде најдлабокото слатководно езеро на Земјата и оној со најголем волумен (23.615 km3). Содржи волумен на вода приближно еднаква на петте големи американски езера заедно.

Продолжува на страна 2