СКРИЕНИ ЦЕНТРИ НА МОЌТА | Овие 5 династии владеат со светот со векови; го уништиле и Тесла

564

И многумина мислат дека клучот за светското владеење го имаат неколку семејства.

Нивниот капитал е незамислив и благодарение на него овие династии успеале да навлезат во секоја пора на системот во последните сто години.

Ancient code навел пет семејства кои управуваат со светот.

1. Rothschild

Иако се тврди дека семејството влече корени од средниот век, сигурно е дека Mayer Amschel Rothschild бил првиот што го носел ова презиме – неговите предци живееле во „куќа кај црвениот штит“ долго време – Haus zum Roten Schild. Германскиот Евреин стратешки ги распоредил своите пет сина во петте најважни европски градови од крајот на 18 век: Франкфурт, Лондон, Париз, Виена и Неапол. Така, уште на почетокот на 19 век, Ротшилдовите станале мултинационална банкарска куќа која кумулативно можела да собере капитал поголем од одделните држави на тогашните суперсили. Оттогаш до денес, тие го прошириле своето влијание на сите сфери на општеството. Исто како што Ротшилдовите профитирале од Наполеонските војни на почетокот на династијата Ротшилд, многумина тврдат дека тие сè уште започнуваат и запираат војни за профит. Исто како што на почетокот на династијата Ротшилдовите профитирале од Наполеонските војни, многумина тврдат дека тие сè уште започнуваат и запираат војни за профит.

2. Rockefeller

За разлика од династијата Rothschild, која секогаш била во втор план, Рокфелерите многу почесто и отворено го демонстрирале своето влијание. Основачот John D. Rockefeller се збогатил со нафта преку Standard Oil Company, која држела до 90% од американскиот нафтен пазар до почетокот (и подоцна била застапена со овој процент, само што поради пресудата од 1911 година морала да се подели на четири компании). Основачот на династијата Forbes за најбогат човек во историјата го процени неговото богатство на (денешни) 663,4 милијарди долари. Покрај тоа што се вклучени во голем број „неформални“ институции на моќ (Друштво Bilderberg, Трилатерална комисија, Совет за надворешни односи, Светски економски форум), некои членови на семејството седат отворено на политички места (на пр. Nelson Rockefeller бил 41-виот потпретседател на Соединетите Американски Држави, 1974 – 1977) Колку се зголемил имотот на нафтената династија во последните сто години, не може ни да се процени. За разлика од другите моќни династии, Рокфелерите се неверојатно уникатни и во управувањето и главата на семејството (моментално David Rockefeller) секогаш го има последниот збор.

3. Morgan

Иако неговиот татко Junius Spencer сè уште бил на чело на една од најважните банкарски институции (и во САД и во Европа), династијата била устоличена во светот на моќта од John Pierpont Morgan (1837-1913). Благодарение на него, „морганизацијата“ влезе во деловниот речник – создавање монопол со купување конкуренција или уништување со дампирани цени. Во Америка, тој е можеби најпознат по тоа што стави крај на кризата со неговите пари во 1907 година и заштеди во банкарството. Злогласен е и по тоа што го изиграл Никола Тесла. Најпознатиот пронаоѓач го убедил J.P. Morgan дека може безжично да ги поврзе бреговите на Атлантикот со систем кој ќе го надмине системот на Marconi. Morgan му дал на Тесла (во денешна противвредност) 4 милиони долари, а за возврат би добил 51% сопственост на добиените патенти. Но, штом го потпишале договорот, Тесла почнал да работи на безжичен пренос на енергија и побарал дополнителни пари. Morgan ги разгледал предложените промени и бидејќи не гледал начин да наплати за безжичниот пренос на струјата, заклучил дека Тесла го прекршил договорот и се откажал од сѐ.

4. Du Pont

Pierre Samuel du Pont de Nemours дошол во Америка во 1799 година бегајќи од Француската револуција. Користејќи познаници (како Hugenot) во 1802 година основал компанија за производство на барут. Се разбира, компанијата била и повеќе од успешна и набрзо воспоставиле монопол во САД, првично на производство на барут, а подоцна и динамит. Во текот на 19 век, тие дале повеќе сенатори, а исто така одиграле важна улога на меѓународната политичка сцена – на пример, преговорите за купување на Луизијана. Но, нивното богатство драстично расте – се проценува дека нивната компанија произвела 40 отсто од оружјето што го користеле силите на Антантата во Првата светска војна, а имале и замешано прсти во создавањето на првата атомска бомба.

5. Bush

Исто како и семејството Du Pont, семејството Буш е обвинето дека се збогатило со војни. Тие се едно од најстарите американски семејства и може да се проследи до Samuel Bush, кој бил првиот Bush роден во САД (1647). Првиот Bush што го привлекол вниманието на јавноста е дедото на Georgea W. Bush (помладиот), банкарот и сенаторот Prescott Sheldon Bush (1895–1972), за кој се тврди дека (заедно со тогашната американска влада) соработувал и финансирал голем број банки кои го поддржувале Хитлер. Иако династијата Bush е една од „најсиромашните“ на листата (официјалните проценки за нивното богатство се околу 60 милиони долари), тоа не значи дека е помалку моќна – тие се едно од само четирите семејства со двајца претседатели (заедно со Roosevelt, Adams и Harrison), а дале и шефови на држави, директори на ЦИА, потпретседатели… Уште на почетокот на минатиот век, фамилијата Bush ги држеле конците во сите важни институции, од универзитети до судови. Сите глави на семејството во последните стотина се присутни на Yale и биле членови на тајното друштво Skull and Bones.