Што напаѓа короната во вашето тело и колку долго траат последиците?

393

Иако врвот на пандемијата на коронавирусот веќе помина во голем дел од Европа, а болниците веќе не се пренатрупани, илјадници од оние кои се опоравиле од КОВИД-19 сè уште страдаат од долготрајни симптоми како што се заматена свест, замор и губење на здивот.

Според Си-Ен-Ен, еден таков пример е случајот со Емилијано Пескарол, 42-годишен професионален нуркач од Италија, кој бил лекуван во болницата во Џенова 17 дена во март и април, и сè уште има проблеми со дишењето три месеци по одењето дома.

Пескароло истакнува дека, откако бил ослободен од болницата, со недели не забележал напредок во неговото понатамошно закрепнување и дека дури и кратка прошетка му се чинела како да се искачува на Монт Еверест.

Како што вели, тој исто така го губел здивот за време на говорот, поради што бил многу загрижен, и само кога, заедно со десетици други кои се опоравиле, започнал рехабилитација во клиника во неговиот град, напредокот станал видлив.

Неодамнешните истражувања покажаа дека КОВИД-19 ги ​​оштетува не само белите дробови, туку и бубрезите, црниот дроб, срцето, мозокот, нервниот систем, кожата и дигестивниот тракт.

Како резултат на тоа, услуги за рехабилитација на опоравени од коронавирус почнаа да ги нудат и здравствените власти во Велика Британија, каде оние што страдаат од долгорочни симптоми, исто така, се организираат во онлајн заедници, обидувајќи се да го олеснат патот до закрепнување, пренесува Си-Ен-Ен.

БОНУС ВИДЕО