Ѝ рекле дека е најгрдата жена во светот и да се убие, а ова е нејзиниот одговор кој на сите им ја затвори устата! (ВИДЕО) 

35322

Лизи Веласкез, кога имала 17 години пронашла снимка на која ја опишале како “најгрдата жена на светот”. Шокираната Лиза не можела да верува што гледа. Сега на сите злобници им го возвраќа ударот.

“Имаше секакви коментари. Ме нарекуваа чудовиште и се прашуваа зошто мајка ми не ме абортирала. Како да им се прости на луѓето кои ме советуваа да се убијам”, се прашува Лизи која своите денови ги троши на плачење, мислејќи дека на нејзиниот живот му дошол крајот.

Таа сега има 26 години и на најдобар начин им го возврати ударот на злобниците со снимање документарен филм за неа. Во него е раскажана целата приказна за нејзината борба со состојбата заради која не можела да добие на тежина. Во него е опишан патот на злоставување на интернет до жена која се бори против насилничкото однесување.

Таа е родена со Марфановиот синдром и липодистрофија, кои оневозможуваат мастите рамномерно да се распоредуваат во нејзиното тело. Таа тежи само 26 килограми.

„Сѐ што знаев е дека го имам тој синдром, што значеше дека не можев да се здебелам. Кога бев помала мислев дека сите изгледаат како мене“ рече Лизи и додаде дека таа била малтретирана на училиште заради нејзиниот изглед.

„Мојот живот е во моите раце исто како што вашиот е во вашите. Вие одлучувате дали вашиот автомобил ќе го возите по добар или по лош пат. Вие одлучувате што е вашата суштина. Решив дека луѓето кои тоа го рекоа „ убијте го тоа со оган“ нема да ме дефинираат. Најдобра одмазда на сите кои ми рекоа дека сум грдо чудовиште е тоа негативно да го претворам во енергија која ќе ми овозможи да направам позитивни работи. Си реков дека ќе бидам мотивациски говорник, ќе напишам книга, ќе дипломирам на факултет и ќе имам свое семејство. Па, досега успеав да бидам говорник, само што завршив факултет и за некој ден го предавам ракописот за третата книга. Запрашајте се – што вас ве дефинира. Потоа искористете сѐ негативно да ве мотивира. Јас ви гарантирам – ќе победите“, порача Лиза во говорот за конференцијата на TED.

“Постојат илјадници ужасни коментари. Секој коментар се базира на фактот дека светот би бил поубаво место за живеење ако не сум жива. Додека читав, имав впечаток дека некој физички ме напаѓа секој пат кога ќе погледнам во екранот”, рече Лизи.

“Сакав да им покажам на овие луѓе, дека тие не можат да ме дефинираат. Не сакам нивната дефиниција на мене и на моето постоење да стане вистина”, заклучи Лизи.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.