Кралската читална | Gabinete Português de Leitura | Фото

136

Создадена од 1880 до 1887 година во Рио де Жанеиро, оваа прекрасна библиотека-книжарница ја содржи најголемата колекција на португалски дела со преку повеќе од 350 000 книги, вклучувајќи ретки оригинални и уникатни ракописи, како и големи португалски литературни дела.

Вратите на оваа масивна библиотека беа отворени во 1887 година, а проектот имаше за цел да им овозможи на португалските имигранти да ја одржуваат традицијата на нивната земја, иако Бразил веќе имаше стекнато независност (претходно беше португалска колонија). Изграден е во готско-ренесансен стил, кој во тоа време бил многу популарен.

Денес, околу 6.000 нови наслови се додаваат во збирката на библиотеката секоја година, а колекцијата расте до бројка од 400.000 книги. Покрај книгите и ракописите, слики може да се најдат во библиотеката, како и други уметнички дела кои ја раскажуваат приказната за португалската историја.

Од бројните полици исполнети со книги и прекрасно украсени врати, сè до спиралните столбови и украсните лакови, секој сантиметар од оваа библиотека претставува уникатно визуелно уживање.

Gabinete Português de Leitura (Португалска читална) е идеална за сите оние кои сакаат да најдат мирно место за учење, за оние кои сакаат да го прошират своето знаење или преку спектакуларната архитектура сакаат да се вратат во 19 век.