Откриена скицата, основа на познатата Мона Лиза | Видео

827

Фанцуските истражувачи користеле камера со висока резолуција што може да снима светлина над видливиот спектар за да проучи невидени ремек-дела.

Сликите открија точки на јаглен кои се траги на техниката – позната како „сполверо“ или „прашина“ или „полнење“ – што се користи за пренесување на контурата од една скица на нова плоча. Иако „прашина“ е вообичаена техника, ова е прв пат убедливо да се докаже дека последната Мона Лиза се заснова на подготвителна скица.

Некои од спојувачките точки се чини дека одговараат на претходниот, напуштен проект на кој Да Винчи ја наслика Мона Лиза. Уметничката техника на „полнење“ не се разликува од онаа што се користи за копирање на слика со помош на хартија за копирање. За да го изврши пренесувањето, уметникот прави дупки – или директно во оригиналната скица или во хартијата за цртање поставена над неа – цртајќи ги контурите на сликата како серија од мали точки. Овој образец потоа се става над последното платно и правот – како графит, креда или пастел – се пренесува низ дупките, оставајќи копија од оригиналната скица во стилот на „поврзете ги точките“ на површината каде што ќе се заврши делото.

„Прашината“ е идеална за употреба кога нечие платно не простува грешки, на пример кога се создава гравура или, во случајот на Мона Лиза, се слика на топола што макотрпно се подготвуваше во текот на една деценија. Леонардо – кој го научил својот занает од италијанскиот мајстор Андреа дел Верохим – беше навикнат да слика на такви дрвени табли што ќе се исушат и третираат со мешавина од лепак, креда и бел пигмент.

Ова создава мазна, свилена површина на која може да се обои делото – со насоки од прашливи точки пренесени од подготвителните скици.

На пример, трагите можат да се видат во „Дами со хермелин“, „Гвиневра де Бенци“ и „Ла Бел Ферониер“, така што за нас не е јасно како никој не го открил истото на Мона Лиза.Француските истражувачи користеле камера со висока резолуција што може доловува светло над видливиот спектар за детално проучување на ремек-дела и потоа се открива преседан.

Трагите откриваат дека да Винчи направил многубројни промени во Мона Лиза од неговата оригинална скица до готовата работа. На пример, во близина на инфрацрвениот дел од спектарот, тимот откри докази дека прстите на левата рака на Мона Лиза првично биле наменети да бидат во малку поинаква позиција.

Господата Коте и Симоне, исто така, пронајдоа докази дека Мона Лиза била насликана на табла што претходно била користена за прекинат проект – таквата повторна употреба не би била невообичаена, со оглед на времето и трошоците вложени за подготовка на табли на топола.

Доказите се појавија во форма на игла за коса со бисер – заеднички симболичен украс додаден на фигурите во портретите.

Овој подготвителен цртеж е пронајден на небото десно од главата на Мона Лиза. Чудно е затоа што не го допира работ на главата. Се чини дека припаѓа на претходен проект што Леонардо го напуштил – напишаа истражувачите.