Пронашле бактерија резистентна на сите лекови

122

Американските здравствени власти го идентификувале прв случај на инфекција, која не потклекнува на лекување на ниту еден од познатите антибиотици.

Според податоците на Центарот за контрола и превенција на болести, станува збор за 49-годишна жена од Пенсилванија која страда од инфекција на уринарниот тракт.

Според соопштението, објавено во списанието. “Antimicrobial Agents and Chemotherapy”, самата “супербактерија” е заразена со плазмид – мал фрагмент од ДНК, кој го дава генот наречен MCR-1, отпорен на антибиотици.

“Тоа значи дека имаме бактерија која засега е резистентна на сите лекови”, се наведува во истражувањето.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.