Пронајден предбрачен договор стар 44 века

209

Турски археолози во провинцијата Кајсери пронајдоа глинена плоча на која е врежан предбрачен договор напишана со кинеско писмо на староасирски дијалект.

Договорот е обид за решавање на проблемите со неплодноста.

Во него се наведува, доколу брачната двојка не може да имаат деца во текот на две години од бракот, сопругата ќе му дозволи на нејзиниот сопруг да најде жена роб која ќе стане сурогат мајка.

По раѓањето на првото момче, тие мораат да се ослободат од неа, се резултати според една студија на Гинеколошката ендокринологија.

Главниот истражувач професор, Ахмет Беркиз Турп од Универзитетот Харан во Турција рече дека жената роб морала да биде ослободена веднаш по породувањето на првото машко дете и дека на таков начин се грижеле семејството да не остане без потомци.

Оваа глинена плоча настанала за време на Асирското царство во 25 век пред нашата ера изложена во Археолошкиот музеј во Истанбул како најран документ каде се споменува неплодноста.

На подрачјето на Култепе 1925 година археолозите пронашле илјада плочи кои биле напишани на клинесто писмо. Плочите се чувале во дрвени сандаци, корпи или вреќи и тие се доказ дека таа цивилизација имала добро организиран општествен систем.

Населбата најверојатно исчезнала поради пожари. Месопотамија многу експерти ја нарекуваат „место каде што зпочнала историјата“.