Приказната зад еден Гол професор

718

Кога се обидуваме да поттикнеме позитивна промена во светот, се покажува тешко да направиме така, за да се слушне и да се издвои нашиот глас, без разлика колку е благородна причината.

Но, еден човек наоѓа единствено, донекаде малку провакативно решение: да се соблекува гол на јавни места и да се фотографира.

The Naked Professor (Голиот професор) е блог и профил во Instagram, посветен на поддршката на луѓето – а особено на мажите – да станат поповрзани со себеси, да ги ослободат умовите, да ја откријат вистинската природа и да се гордеат со тоа кои се тие.

Човекот зад голото тело е Бен – 36-годишен ИТ претприемач од југозападниот дел на Лондон. Без разлика дали гледа над реката Темза и парламентот во Лондон, или се шета на некое пусто место, Бен е целосно гол на речиси сите свои слики, кои се придружени со текст порака.

Тој не го прави ова, за да биде обрнато внимание на импресивната физика – Бен се надева дека ќе ги дистрибуира своите мотивирачки ставови меѓу своите близу 21 илјади следбеници на Instagram и сите луѓе во светот.

Голиот професор верува дека технологијата денес целосно го совладува умот на личноста. Не тера да се чувствуваме така како голем дел од нашиот живот е во рацете на некој друг, а тоа води до создавање на вишок бариери и стравови. Имено чувството на страв што предизвикува Бен да бара контрола во неговиот живот. Тој започнува со мали чекори да прави нешто што има директно влијание – да се соблекува без грижи и страв, и да позира на различни прометни локации.

Пред појавата на неговиот профил на Instagram, Бен создава блог, во кој во улогата на коуч пишува по различни животни теми, откако станува се позапален по споделувањето на своите пораки. Но, тој не сфаќа дека му треба начин да се истакне од толпата. И го наоѓа – да биде гол.

Мотивирачките пораки на Бен се многу слични на локациите каде што е фотографиран, но има едно нешто што не се менува со текот на времето. Ова е стилот на голиот професор.