Жените сакаат мажи со силен стисок при ракување

1748

Мажите со силен стисок при ракување имаат поголеми шанси за брак. За овој заклучок доаѓаат лекари од Универзитетот Колумбија во САД.

Нивната студија беше објавена од списанието ССМ-Популаторија. Тоа вклучувало 5000 луѓе родени помеѓу 1923 и 1948 година. Со помош на динамометар се мерела силата на ракување на волонтерите. Истражувачите потоа го проучувало семејниот живот на учесниците во студијата.

Луѓето со слаб стисок се со значително помала веројатност да се оженат од волонтерите со силно ракување. “Нашите резултати покажуваат дека жените претпочитаат партнери од коои ќе разберат дека се силни и здрави”, вели професорот Вегард Скирбек.

Претходно, научниците од Универзитетот во Манчестер откриле дека луѓето со силни гестови во зрелоста развиле меморија и имале ментални способности.