Причините за вагинален јадеж

112

Вагината е најранливото место од женското тело. Оваа интимна област е многу нежна и со кревка рамнотежа.

Микрофлората на вагината лесно може да биде нарушена, а оттаму да се појават и различни причини за чешање.

Кои се најчестите?

Бактериска вагиноза

Бактериската вагиноза е најчестата причина за вагинален јадеж. Таа се должи на нерамнотежа во корисните бактерии на вагината и промената во вагинална pH.
Често бактериската вагиноза се меша со габична инфекција токму заради чешањето.

Габична инфекција

Габична инфекција исто така може да биде помешана со габична поради чешањето. Таа се карактеризира со појава на чешање, лоша миризба и густо жолта течност.
Габичната инфекција на вагината може да се добие при употреба на некои антибиотици, стрес, промена во диетите и опасен секс.

Контактен дерматитис

Контактниот дерматитис може да се добие како резултат на алергии или одредени производи. За да го намалите ризикот од контактен дерматитис во областа на вагината, избегнувајте кондоми, лубриканти и сапуни со мириси. Тие предизвикуваат оток, чешање, црвенило и задебелување на слузокожата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Продолжува на страна 2