Повеќето од вас никогаш не би се омажиле за својот братучед, но, има исклучоци

311

Бракот со некој од семејството била доста честа појава во светот, не баш толку одамна.

Поточно, има голем број на познати личности – интелектуалци кои биле женети/мажени за своите братучеди од втората, третата, па дури и од првата генерација и живееле среќно. Еве некои од нив.

Јохан Себастијан Бах

Бах имал 20 деца, седум од нив со неговата прва сопруга, односно роднина од втората генерација од страната на неговиот татко, Марија Барбара Бах. Тие се венчале во 1707 година, а починала во 1720 година.

Петмина синови на Бах, вклучувајќи и двајца со Марија Барбара, имале успешна музичка кариера. Не се знае многу за нивниот брак, но тој се оженил помалку од две години по нејзината смрт.

Продолжува на страна 2