ПОДГОТВУВААТ ТЕРЕН ЗА ПРИСТИГНУВАЊЕ НА “МАЛИТЕ ЗЕЛЕНИ” ?! Пентагон проговори за МИСТЕРИОЗНИТЕ СОНДИ

437
Politico објаснува дека меѓуѕвездените објекти како што е “Oumuamua” во облик на пура што научниците го забележале како лета низ галаксијата во 2017 година „потенцијално би можеле да бидат основни летала што ослободуваат многу мали сонди за време на своето блиско поминување покрај Земјата“. | M. Kornmesser/NASA

Официјалниот претставник на Пентагон, Шон Киркпатрик, е коавтор на академски труд во кој се сугерира дека неодамна откриените објекти всушност се сонди за вонземјани од вселенско летало испратено да ја проучува Земјата.

Киркпатрик и професорот од Харвард, Ави Лоеб, напишале во нацртот на 7 март дека неодамна откриените објекти, кои се чини дека им пркосат на сите физички закони, би можеле да бидат вонземски „сонди“, објави Политико.

Лоеб прво го објавил документот на интернет, а потоа во Military Times и циркулирал меѓу вестите фокусирани на науката. Експертите оценуваат дека учеството на Киркпатрик во академската работа покажува дека Пентагон е отворен за научна дебата за потеклото на НЛО, што, како што велат, е важен сигнал да се испрати до академскиот свет.

Експертите, сепак, забележуваат дека одлуката на Киркпатрик да ја потпише теоријата која се смета за многу неоснована во повеќето академски кругови покренува прашања за неговиот кредибилитет.

Весникот објаснува дека меѓуѕвездените објекти, како што е Oumuamua во облик на пура, што научниците го забележале како лета низ галаксијата во 2017 година „потенцијално би можеле да бидат матични летала што ослободуваат многу мали сонди за време на своето блиско приближување до Земјата“.

  • Весникот наведува дека „сондите“ би можеле да користат ѕвездена светлина за да ги „наполнат своите батерии“, а водата на Земјата како гориво.

Се шпекулира и за мотивот на вонземјаните за испраќање истражувачки сонди на Земјата, повикувајќи се на можни научни истражувања. Авторите признаваат дека не се сосема сигурни дека во близина на Земјата има функционални вонземјани.

Проектот Галилео, приватно финансиран од Лоеб во потрага по НЛО, има намера да ја истражи оваа можност, посочува весникот. Американската канцеларија AARO, која работи во рамките на Министерството за одбрана на САД, истражува неидентификувани летечки објекти (НЛО) и други феномени во воздухот, морето, копното и вселената, понекогаш наречени „неидентификувани воздушни феномени“, „неидентификувани аномални феномени“, или “U.A.P”. Тимот AARO на Пентагон беше создаден минатата година за да ја замени работната група во рамките на Канцеларијата за поморско разузнавање која претходно се занимавала со НЛО-а.

AARO е основан од Конгресот за да истражи стотици извештаи за „неидентификувани воздушни феномени“. Киркпатрик е почитуван професионалец во областа на науката и разузнавањето со повеќе од две децении искуство во студирање физика и работа во одбранбениот разузнавачки простор и има освоено неколку награди за својата работа.